På och omkring campingen (Del 2)

Vi har ca 30 minuters promenad till de två stora affärerna och 50 minuter till den större Marjane. Lika långt är det till soukken, ett köpcentra stort som 6-8 fotbollsplaner med ”allt” under samma tak och med 6-8 restauranger.
På vägen stöter vi på ett par av uteliggarna som är oerhört illaluktande och smutsiga, flera av dem kvinnor. Socialt skyddsnät fungerar nog inte.
 

På dagarna hör vi stim och stoj från playan 300 meter bort och från alla mopeder och mc som fraktar varor hit och dit. 

Där nere finns ca 25-30 restauranger och alla har i stort sett samma utbud och priser undantaget ett par specialrestauranger som har fisk och den med kamel. 500:- för en flaska vin är inte omöjligt!

Vi ser hutlösa paketpriser på nyårsmenyer på mellan 300-700 DH ca 275-625:- sek! Plus dryck så klart!
 

 500 meter från campingen ligger också en djurpark med djur från stora delar av världen, fri entré.

Ser också ett 30-tal vildkatter på stan.

 

Den del i hamnen som inhyser de dyraste lägenheterna i staden har även en handfull cafeér och restaurangen. 

 

 Åt samma håll ligger fiskehamn men numera är den, liksom alla hamnar i EU, stängt för allmänheten. Strax utanför finns små fiskrestaurangen till ett antal av ca 120 små hål i väggen. För ca 32:-sek får man ett smakprov på havets läckerheter.


Mc Donalds finns naturligtvis och där kostar det ungefär som hemma men som special finns denna vecka två ostdubbelburgare, två pommes och två läsk för 65:- sek!

Betydligt billigare är det i centrum och ännu billigare i gamla delen samt i förorterna.
Vi tog bussen, nr 22, en dag för 3.55:- sek och åkte i 45 minuter till restaurang Zerda i för orten Tikiouine ca 15 km österut bland skolor, fina villan men också mängder av ruffiga familjehus där både asfalt och trädgårdar saknades. Däremot var det sten- och sandhögar, sopor och ett par fotbollsplaner.
Där fanns en stor souk och många restauranger. Zerda serverade helgrillat lamm och vi gav 46:- sek för 300 gram för kött, bröd, vatten och mintthé!

På vägen hem i bussen berättade en gråtande yngling i 20-årsåldern om hur eländigt och fattigt han hade det och bad om en slant till mat. Många gav honom det liksom dom gör på stan när någon ber om ett bidrag. Många mammor sitter hela dagarna med sina små i portar och vid affärer.
 

Buss och taxi har inte höjt sina priser utan man åker ca 5 km taxi för 10-11:- sek och buss mindre än halva det priset.  På bussen finns till och med wifi!

 

Internet är väldigt utbyggt och här ses sändare monterade i plastpalmer!

-Taxi var god dröj, existerar inte här för det finns ett överflöd av gula lanttaxibilar och oranga stadstaxi.
Nu är det alltid någon som tycker att jag svartmålar Marocko men det finns betydligt värre saker än detta och så är det ju mina upplevelser och min blogg det handlar om.
- Hoppsan, där försvann strömmen. DETTA är Marocko, som vår vän Klaus säger, så ÄR det bara! 

De 14 svenska bilarna träffades i mindre gruppen på julafton och för vår del firar vi inte jul så det blev som en helt vanlig söndagskväll dock med enkel julmat.
På juldagen är det fransmän och italienare som firar men det gör dom klockan 12.00 så på kvällen är det lugnt igen. 

Marockanerna firar ju inte alls så julen som var jobbardag och på annandagen gick Berit till tandläkaren.
Vi får 261 av 279 möjliga soltimmar i december! (Stockholm har 31 dgr) En dag regn och en dag molnigt.
 

Det osar bland grillar, tarjiner och tryckkokare när fransmännen lagar mar klockan 12.00 varje dag!